neděle 20. dubna 2014

Nemocný křeček- co dělat?

Křečci obvykle nemocní nebývají, onemocnět však mohou při chybném umístění či krmení. Nejčastější onemocnění křečků jsou:
  • Kýchání, podrážděné oči a nos, ze kterého teče: Může to být alergie, např. na nějaký materiál na hnízdo, ale může to být také nachlazení, takže držte křečka v teple, a když mu nebude do druhého dne lépe, odneste ho ke zvěrolékaři.
  • Srst kolem ocasu je velmi špinavá a třeba i vlhká: Váš křeček má asi průjem. Možná jen proto, že snědl něco, co mu nesvědčilo, ale může to být také první známka vážné infekční nemoci, takže odneste křečka ke zvěrolékaři.
  • Olysalá místa v kožíšku: Může to být jen stářím nebo se mohl křeček o něco třít a srst si odřít. Pokud si však holá místa škrábe, mohou to být roztoči. Veterinář vám jistě dá přípravek, který vašemu křečkovi pomůže.
  • Nechuť k jídlu, oteklá tvář a slzící oči: Vašemu křečkovi určitě něco uvízlo v lícních torbách. Odneste ho k veterináři.
  • Po pádu nebo po příliš divokém zacházení leží křeček úplně nehybně: Je v šoku, i když nemusí být nijak vážně zraněn. Když ho necháte na klidném místě, měl by se za hodinu nebo za dvě vzpamatovat. Když ne, můžete ho donést ke zvěrolékaři.
  • Říznutí – křeček se o něco ostrého pořezal: Přidejte kapku antiseptika k teplé vodě a jemně ránu omyjte. Když zčervená a zanítí se, odneste křečka ke zvěrolékaři.
  • Na různých místech těla jsou hmatatelné nebo viditelné otoky, nádory: Pokud se rychle zvětšují, může jít o hnisavý proces, který většinou za nějaký čas splaskne. Pomalé zvětšování útvaru znamená, především u starších hlodavců, že jde o zhoubný nádor. Ušetřete křečka utrpení a nechte ho utratit.
  • Problémy se zuby: Pokud si křeček nemůže pravidelně obrušovat zuby, mohou mu přerůst a křeček nebude moci jíst. Abyste tomuto předešli, stačí křečkovi do klece umístit nějaký kus dřeva na hlodání. Může to také způsobit deformace čelisti. Ta bohužel není léčitelná a zuby musí být pravidelně obrušovány lékařem. Občas se mohou hlodáky také zlomit, pokud však budou mít křečci dostatečnou dávku minerálních látek, rychle narostou.
  • Zánět mozkových blan: Toto onemocnění postihuje křečky do věku tří měsíců. Symptomy nejsou nijak nápadné, nemoc je však přenosná na lidi. Nebezpečná je zejména pro těhotné ženy, neboť hrozí poškození plodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat