pátek 18. dubna 2014

Co k jídlu?

Sušené krmivo: hotová obilná směs, peleta pro křečky, oříšky (burské, lískové, vlašské), obilí (pšenice, oves, kukuřice), semena (slunečnicová, dýňová, konopná), ovesné vločky
Sušené krmivo je nejdůležitější součástí jídelníčku vašeho křečka. Měli byste je mít doma vždy v zásobě. Budete-li křečkovi dávat hotové krmivo, které mu koupíte ve specializované prodejně, můžete si být jisti, že dostává všechny důležité živiny. Takzvané pelety (lisované krmivo) a hotové obilné směsi obsahují bílkoviny, tuky, uhlohydráty, minerální látky a vitamíny ve správném množství a složení. Je však důležité, aby křeček, který dostává výlučně sušené krmivo, dostával také dostatečné množství pitné vody a abyste balíčky s tímto krmivem uchovávali v suchu, jinak by se mohly zkazit. Křečkovi můžete dávat pouze nepražené burské oříšky (nesolené, neslazené, nekaramelizované).
Šťavnaté zelené krmení: zelenina (mrkev vč. listů, květák, rajče, okurka, paprika kapie, listový špenát, hlávkový salát, celer), ovoce (jablko, hruška, broskev, meruňka, bluma, jahoda), volně rostoucí rostliny (pampeliška, jetel, žabinec, luční tráva, kokoška pastuší tobolka, paznehtík)
Doplněním o zelené krmivo, ovoce a zeleninu získá strava křečka na rozmanitosti. Šťavnaté a zelené krmivo je důležitým dodavatelem vitamínů. Zelené krmivo se dá snadno obstarat hlavně od jara do podzimu z vlastní zahrádky nebo na vycházkách v přírodě. Musíte však dbát na to, abyste s krmivem křečkovi nedávali i škodliviny (netrhané u silnic kvůli výfukovým plynům, na trávnících, kde jsou venčeni psi atd.). Také především kupovanou zeleninu a ovoce byste měli důkladně umýt v čisté vodě a poté osušit, protože příliš vlhké ovoce a zelenina mohou způsobit průjem.
Živá potrava: mouční červi
Ve volné přírodě se křečci živí převážně semeny a zeleným krmivem, ale také drobnými živočichy, například hmyzem a jeho larvami. Nejsou tedy v žádném případě čistými býložravci, ale konzumují smíšenou stravu. Kromě moučných červů jsou vhodní i cvrčci a sarančata (k dostání v prodejnách však jen občas). Mouční červi jsou larvy moučných brouků. Jsou k dostání v každé dobře zásobené specializované prodejně. Nejsnadněji je donesete v zavařovací sklenici naplněné do poloviny ovesnými vločkami, kterou přikryjete malým šátkem. Sklenici nechte v místnosti při pokojové teplotě (ani na topení ani na slunci). Každé 2 dny dávejte do sklenice čerstvé osušené listy salátu nebo zeleniny, aby měly larvy potřebné vitamíny. Nic se nestane, jestliže se z moučných červů stanou kukly a nakonec mouční brouci. Většina křečků mezi nimi nedělá rozdíl. Čas od času sklenici vyprázdněte, vyčistěte, osušte, znovu naplňte a živé larvy či brouky tam opět vložte. Pokud to neuděláte, utvoří se ve sklenici plíseň a křeček může onemocnět.
Bílkovinná potrava: maso, netučný tvaroh, jogurt (i ovocný)
Za malý kousíček syrového netučného hovězího nebo telecího masa 1-2x týdně vám bude křeček vděčný. Nejvhodnější je mleté maso, které mu nemůže zaskočit. Křečci mají rovněž velmi rádi jogurt, proto jim ho pravidelně dávejte. Obě tyto potraviny však podávejte ve velmi malém množství, které křeček ihned sní, jinak se potrava rychle zkazí a znečistí klec.
Ostatní doplňky: pitná voda, vitamínové kapky, luční seno, větvičky buku, javoru, vrby, lísky, ovocných stromů (k ohlodávání), psí suchary

O přirozené broušení zoubků se postará obilná strava, ořechy a větvičky. Vhodný je také kousek psího sucharu. Ve specializovaných prodejnách jsou k dostání takzvané kameny k ohlodávání, které jsou obohaceny vápníkem a stopovými prvky. Ořechy však dávkujte v malém množství, obsahují velké množství tuků.Luční seno můžete také koupit ve specializovaných prodejnách nebo sami usušit (posekanou trávu nechte usušit na slunci a skladujte za přístupu vzduchu, aby neplesnivělo, plesnivé seno je jed!). Toto syrové krmivo je velmi důležité, protože obsahuje vlákninu, která prospívá trávení a tím i zdraví křečka. Kromě toho křeček rád používá seno na stavbu svého hnízdečka.

Žádné komentáře:

Okomentovat