středa 16. dubna 2014

Křečík campbellův


Křečík Campbellův je vzhledem velmi podobný křečíku džungarskému, ale má více barev, na zimu nemění srst, očka má níže k čumáku a při pohledu ze shora má více kulatý tvar. Ve zverimexu křečíka Campbellova zpravidla neseženete, čistokrevné křečíky Campbellovy chová u nás jen pár chovatelských stanic a hrstka nových majitelů jejich odchovů. Předci Campbelláčků v ČR jsou vždy importováni ze zahraničí, což bývá podloženo průkazem původu.
Co se povahy týče, je křečík Campbellův poměrně specifický. Není agresivní, jak se dlouho usuzovalo, pouze teritoriální - chrání si své bydlení a to i vůči chovateli. Pokud ale křečíkovi do bydlení nezasahujete a vyndaváte ho z jeho prostředí třeba krabičkou, na ruce už bývá hodný, nekouše ani neskáče (za předpokladu, že byl u chovatele alespoň trochu socializován, to ale platí pro všechny druhy). Intenzita teritoriálního chování se u různých jedinců liší, někteří ho neprojevují téměř vůbec, zájemci o koupi tohoto druhu by s tím však měli počítat.
Křečíci Campbellovi mají též trochu odlišné nároky na stravu, než ostatníkřečíci - mají sklony k cukrovce, takže je vhodné dávat jim dietní stravu. Ta spočívá v tom, že z jídelníčku vyškrtneme veškeré ovoce (i sušené), piškoty, dropsy a podobně, dále je vhodné nedávat křečíkovi slunečnici. Naopak velmi rádi mají seno.

Žádné komentáře:

Okomentovat