sobota 19. dubna 2014

Jak se rozmnožují džungarský křečci?

Pokud se rozhodnete odchovávat mláďata, měli byste si uvědomit, že je to velká odpovědnost. Cílem každého chovatele je odchovat co nejzdravější mláďátka.
Nikdy nepáříme pokrevné příbuzné! Inbreeding (příbuzenské křížení) prováděný nezkušeným chovatelem může nadělat více škody než užitku.
Křečíky odchovávejte jenom v případě, pokud máte pro všechny mláďátka dostatek místa a jestli budete schopni pro ně najít nové domovy. Jestli se křečky rozhodnete dát do zverimexu, nebudete vědět , co s nimi bude a u jakých chovatelů skončí. V případě, že nenajdete vhodné majitele a přesto je budete nuceni do obchodu dát, dohodněte se s obchodníkem se zvířaty, že skutečně vaše křečky odebere.

Bezhlavé množení křečků žádný skutečný chovatel neprovádí.

Jestli jste se přece jen rozhodli odchovat mláďátka je důležité vědět, kdy je pro samičku ideální, aby měla mladé. Křečci můžou zabřeznout ve věku 6 týdnů, no březost u příliš mladé samičky není dobrá z několika důvodů: samička je vlastně ještě pořád ve vývinu a příliš ranní těhotenství může způsobit malý počet mláďat ve vrhu, malí křečíci můžou být příliš slabí a zvyšuje to riziko kanibalizmu.
U křečíků džungarských se doporučuje připustit k páření samičku, která už dovršila věk minimálně 3 měsíců .
U křečků syrských je doporučeno pářit samici, která dovršila věk minimálně 4 měsíců. Sameček by měl být minimálně 2-3 měsíce starý.

Samečka a samičku chováme zvlášť a připouštíme je k sobě jenom v období samiččiny ovulace - to je přibližně každý 3 - 4 den.
Nejlepší je křečky vzájemně seznamovat na neutrálním území. Jestli samička samečka odmítá a útočí na něj, je nutné je okamžitě oddělit.
V tomto případě je dobré mít po ruce něco, čím vzájemně bojující křečky oddělíme. Toto nepřátelské chování samičky nám naznačuje, že není připravena k páření - nemá ovulaci.
O spáření se opět pokoušíme další dny až do doby, než samička samečka přijme a spáří se. Poznáme to podle toho, že samička je poddajná, na samečka neútočí a souhlas s pářením naznačuje její strnulé držení těla s mírně nadzvednutým ocáskem.
U samečků, kteří se páří poprvé se stává, že kolem samičky splašeně pobíhají a " učí se" jak na to. Křeči se opakovaně páří přibližně hodinu Když samička začne být nervózní a samečka odhání, opět je vrátíme do svých klecí nebo terárií.
Nezapomeňte si poznamenat datum, kdy k páření došlo. Od tohoto dne přibližně za 18 až 22 dní bude samička rodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat